Jednoduché desiaty v období tehotenstva

Pálenie záhy a reflux žalúdočnej šťavy bývajú u tehotných žien veľmi bežné. Je to dané hormonálnymi zmenami a tým, že na žalúdok tlačí maternica, čím dochádza k vytlačovaniu žalúdočnej šťavy do pažeráka a následnému páleniu záhy.

Našťastie možno Rennie ICE bez cukru i Rennie s príchuťou pomaranča užívať aj počas tehotenstva a tieto prejavy mierniť.*

Od prejavov si ale môžete pomôcť aj inak.

Všeobecne platí, že je dobré sa vyhýbať kyselinotvorným potravinám, ako sú citrusové plody a šťavy a káva. Medzi ostatných potenciálnych strašiakov patria tučné alebo pikantné jedlá, ako je napríklad karí.

Ďalším empirickým pravidlom je zmenšenie porcií a pomalá konzumácia, pretože pálenie záhy vzniká veľmi často práve pri prejedaní sa. Ak to nepôjde inak a ak budete mať stále hlad, vždy si môžete pridať, ale pravdepodobne prídete na to, že pomalá konzumácia menších porcií povedie k úplne rovnakému nasýteniu.

Pri rýchlej konzumácii hrozí prejedenie z dôvodu, že telo nestíha dať mozgu signál, že už je plné.

Nižšie nájdete niekoľko jednoduchých desiat, ktoré vás v tehotenstve dokonale zasýtia.

*Užívanie akýchkoľvek liekov a zdravotníckych pomôcok v tehotenstve vždy najskôr konzultujte s lekárom či lekárnikom.

Pečené zemiaky

Príprava horúcich pečených zemiakov je jednoduchá a navyše sú chutné.

Namiesto masla skúste pridať nízkotučný jogurt alebo napríklad tvaroh a navrch dajte trochu petržlenu.

Zemiaky obsahujú vlákninu, ktorá pôsobí blahodárne na zažívanie.

Avokádo a knäckebroty

O knäckebrote sa hovorí, že má mdlú chuť, ale ak dáte navrch trochu roztlačeného avokáda, dostanete chutnú a výživnú desiatu, ktorá je plná tých „dobrých“ mononenasýtených mastných kyselín. Avokádo má navyše vysoký obsah draslíka a ten pomáha pri svalových kŕčoch, ktoré bývajú v tehotenstve pomerne časté.

Celozrnné krekry alebo knäckebroty s nízkym obsahom soli obsahujú veľa vlákniny a s avokádom chutia skvele.

Vajíčko a muffin

Vajíčko a anglický muffin síce neznie ako tá najzdravšia desiata, ale verte, že opak je pravdou! Vaječný žĺtok obsahuje vitamín D, ktorý prispieva k normálnemu vstrebávaniu vápnika a k udržaniu normálneho stavu kostí a zubov. Je jedno, či si urobíte miešané vajíčka alebo ich uvaríte. Oboje je v poriadku. Ale nezabudnite, že vajíčko by malo byť urobené tak, aby žĺtok aj bielok boli tuhé a zabránilo sa potenciálnemu prenosu salmonely.

Anglické muffiny sú navyše plné proteínov a vlákniny a majú nízky obsah nasýtených mastných kyselín, čo z nich robí ideálnu desiatu.

Cereálie, mlieko a bobuľovité plody

Cereálie môžu poslúžiť ako desiata s nízkym obsahom tuku a cukru a ich výživové hodnoty sa dajú navyše podporiť pridaním mlieka a bobuľových plodov, prípadne nakrájaných jabĺčok. Černice, maliny aj čučoriedky obsahujú vitamín C, draslík, kyselinu listovú a vlákninu, zatiaľ čo jablká obsahujú veľa vlákniny.

Snažte sa nejesť cereálie s pridaným cukrom, pretože v tomto prípade sa všetky zdravotné prínosy pokrmu takmer anulujú.

Nemá byť prekročená odporúčaná denná dávka a liek sa nemá užívať dlhšie ako 2 týždne. Aby sa predišlo predávkovaniu kalciom, tehotné ženy by sa mali vyvarovať súčasnému zvýšenému príjmu mlieka a mliečnych výrobkov.

Domáce lieky proti páleniu záhy v tehotenstve: konzumácia obilnín

Ťažkosti